Zöld-paradicsomos pite
Ha még soha nem hallottál, és még kevésbé próbáltad a zöldparadicsomos pitét, az íze annyira hasonlít az almás pitére, hogy nem is veszed észre a különbséget! Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elhasználd az összes kerti paradicsomot, így egyik sem megy veszendőbe!
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Készítsd el a pitetésztát, és nyújtsd ki az alsó részét. Bélelj ki egy kb 28 centiméter átmérőjű piteformát az alsó lappal, majd tedd félre. Amíg a tölteléket készíted, a maradék tésztát tedd a hűtőbe.
Mosd meg a zöld paradicsomokat, és szeleteld fel vékonyra, mint az almát az almás pitéhez.
Egy nagy tálban keverd össze a szeletelt paradicsomot, a barna cukrot, a lisztet, az ecetet, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a sót. Jól forgasd át, hogy egyenletesen bevonják a paradicsomot, majd a tölteléket a felgyülemlett lével együtt a pite-bélésre öntjük.
A maradék tésztát is nyújtsd ki és óvatosan terítsd rá a töltelék tetejére. Vágd le és nyomkodd le a tészta széleit. A tetejét kend meg felvert tojással, majd szórd meg kristálycukorral.
50-60 percig süssed, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Én 10 perc után raktam rá egy sütőpapírt, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
Szeletelés és tálalás előtt hagyd teljesen kihűlni, hogy a töltelék össze tudjon állni.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
¼ teáskanál só
15 dkg hideg vaj
A tészta hozzávalóit mérd ki és 5 evőkanál hideg vízzel gyúrd össze. A formát vajazd ki, úgy tedd bele az alsó tésztalapot.
Töltelék:
5-6 nyers, éretlen zöld paradicsom kb. 90 dkg
200 gr barna cukor
40 gr liszt
1 evőkanál almaecet
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/4 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál só
1 felvert tojás
Ez a pite 2-3 napig eláll a pulton, vagy akár 5 napig a hűtőben.