Carbonara cukkini-spagettivel
A zöldségvilág kulináris kaméleonjaként a cukkini sokoldalúságáról ismert. Ennek a nyári töknek az enyhe aromája remekül passzol sokféle recepthez. Íze mellett korlátozott kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt rajongom érte.
Én is csak most szembesültem azzal, hogy bár zöldségnek gondolják és használják, a cukkini gyakorlatilag gyümölcs. Különféle nyári tökként szüretelik és éretlen állapotban fogyasztják. Puha héja mellett, ez különbözteti meg a többi tökfajtától.
A cukkini Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, de évszázadok óta a nemzetközi konyha szerves része. A tök hosszúkás fajtái már az 1600-as években megjelentek az olasz konyhákban, de a termék első leírása "cukkini" néven csak az 1900-as évek elején jelent meg.
A cukkini az egészségügyi előnyökkel sem fukarkodik. Rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma van. A rostok pedig fontos szerepet játszanak az emésztésben, és csökkenthetik annak valószínűségét, hogy különféle glikémiás index-problémában szenvedjünk.
Igazából bármilyen feltéttel fogyasztható, amit tésztához használnátok. Ezekben a meleg napokban valami könnyű ebédre vágytam, így carbonara ízesítést választottam most.
Íme a receptem:
A bacont vagy sonkát felaprítom és kevés olíva olajon megpirítom. Közben, egy kis edényben felverek 3 tojást, teszek bele sót, borsot és kb. 2 evőkanálnyi reszelt parmezánt, 100 ml tejszínt.
A cukkini spagetti elkészítéséhez kapható kis kütyü már bárhol kapható, ezer forint körüli áron beszerezhető. Ezen "lereszelem" a cukkinit, majd, amikor megpirult a bacon, ráteszem egyből, az öntettel együtt. Addig keverem óvatosan (tészta csipesszel) amíg a folyékony léből krémes szósz nem lesz. Így a cukkini jól átmelegszik, mégis frissen ropogós marad.
Tálaláskor reszelt parmezánnal tálalom.
Jó étvágyat kívánok! :)